Tym razem przedstawiam schab pieczony często przez moją mamę. Ma super inny smak, jest przepyszny 🙂 Polecam na niedzielny czy inny świąteczny obiad. Nie pożałujecie!
1 kg schabu bez kości / cytryna / szczypta cynamonu / 2 przeciśnięte ząbki czosnku / łyżka miodu / łyżka przyprawy uniwersalnej / 1 łyżka sosu sojowego jasnego (ew. magi)
Wszystkie składniki prócz cytryny i schabu utrzeć z 3 łyżkami wody. Powstałą marynatą posmarować mięso w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cytryny i wstawić do lodówki na 12 godz. Po tym czasie dodać do marynaty 2 łyżki oliwy i przykryć pokrywką lub folią. Piec 2 godz. w temp. 200 st. C. Na ostatnie 15 min można dodać do wytworzonego sosu łyżkę mąki żeby był gęstszy (ja nie dodaję) i dusić już bez przykrycia.
Smacznego!
Pyszny… Polecam a zdjęcie cudne 😉
Superowo! Pieknie wyglada!