Danie to jest smacznym połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Jeśli zaczniemy od nastawienia ryżu i zabierzemy się za sos, kiedy ryż zmięknie, wszystko będzie gotowe.
150 g ryżu długoziarnistego / 1 duży por / 1 – 2 filety z kurczaka / duża garść pieczarek / kawałek masła / kieliszek białego wina / pęczek natki pietruszki / 285 ml chudej śmietany / 1 cytryna / oliwa / sól, pieprz
Zagotować wodę na ryż ze szczyptą soli. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu.
Odciąć obie końcówki pora, przeciąć wzdłuż na cztery części, następnie pokroić drobno w poprzek, po czym starannie umyć. Grzyby pokroić w plasterki. Mięso pokroić w kawałki wielkości małego palca.
Nastawić dużą patelnię, wlać sporo oliwy i wrzucić kawałek masła. Następnie na patelnię wrzucić pora, wlać wino i małą szklankę wody oraz wsypać sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusić wszystko 5 min. W tym czasie drobno posiekać natkę. Dodać na patelnię pokrojone mięso, część posiekanej natki, śmietanę i grzyby. Całość wymieszać, doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 min. Ryż odcedzić. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny do sosu.
Na talerze nałożyć ryż i polać go stroganowem. Posypać resztą natki.
2 porcje
czas: 20 min
Pieczarki, por i kurczak – uwielbiam to połączenie 🙂 Zapisuję przepis!
Cieszę się, że przepis wpadł w Twoje gusta 🙂
Tez lubie takie polaczenie
Przepyszne danie, po prostu 🙂