Ten klasyczny brytyjskie deser z truskawkami powstał ponoć w wyniku niefortunnego wypadku: jedna wersja mówi o kucharzu, który upuścił Pawłową i żeby nie marnować pysznych składników, zebrał wszystko do pucharków, druga o labladorze, który podczas pikniku usiadł na koszu, w którym była Pawłowa…Mój Eton Mess powstał planowo, nie w wyniku jakiegoś wypadku 🙂 Składniki podaję na 4 takie porcje.
30 dag truskawek / łyżka cukru pudru / 1 mały kubeczek śmietany 30 % lub 36% / kilka bez (u mnie ok 5 dag)
Oczyszczone truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki, zasypujemy cukrem, żeby puściły sok. Zimną kremówkę ubijamy, ale nie na sztywno. Większe bezy z grubsza kruszymy, mieszamy ze śmietaną i 1/2 truskawek, nakładamy do schłodzonych pucharków. Na wierzch kladziemy resztę truskawek, dekorujemy resztą bezów.
Super blog:)
Zapraszam do mnie
kokieteriasmaku@gmail.com
serwujemy dziś to samo 🙂 bardzo wdzięczny to deser!
Pysznie to wygląda, i pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂 Szkoda tylko, że truskawki zjadły mi dziki… 🙁
Jest pysznie!!