Wersji wykonania ptasiego mleczka jest dużo, bo i z samych białek, z całych jaj, nawet z mleka i margaryny. Ja zrobiłam swoje ptasie mleczko z mleka skondensowanego. Następne podejście będzie chyba z białek…. Ciasto to polecam na upalne dni, gdy marzymy o tym żeby się schłodzić a nie stać przy piekarniku. I warto skorzystać z sezonu owocowego i dodać je do „ciasta”.
ok. 10 dag okrągłych biszkoptów / 3 różne galaretki owocowe / 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego / 5 dag cukru pudru / cukier waniliowy / owoce typu truskawki, maliny, jagody
Galaretki wsypać do trzech głębokich misek i każdą rozpuścić oddzielnie w niepełnej szklance gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrami , aż podwoi swoją objętość. Do każdej z galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy lub zwykłej blaszki wyłożyć folią spożywczą, a na to ułożyć biszkopty. Następnie wylewać na zmianę masę galaretkową, a na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Fajowa pianka, letnia, delikatna truskawkowa 🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂
Lubimy, i często pieczemy w te upalne dni, bo to lekki i smaczny placuszek 🙂