Uwielbiam ciasta drożdżowe! Same z masełkiem, albo nadziewane np. serem…Mmmm, niebo w gębie 🙂 Dodam, że wszystkie składniki na ciasta drożdżowe muszą mieć temp. pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Składniki na keksówkę:
0,5 kg mąki / 50 g drożdży / 2 jajka / 1/2 szkl. mleka / 1/2 szkl. cukru / 1/2 masła / ew. aromat pomarańczowy Kruszonka: 35 g masła / 1/4 szkl. cukru / 3-4 łyżki mąki
Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać jajka, cukry, zapach i rozpuszczoną ale przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć do natłuszczonej podłużnej formy. Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę: rozpuszczoną margarynę wymieszać z mąką i cukrem, tak aby powstały grudki.
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i piec w temp. 180 st. przez ok. 50 min.
Smacznego!