Pulpet z kurczaka z serem ricotta to danie, które sobie zażyczył mąż przeglądając moją nową książkę Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska. Co prawda, mi też się to danie spodobało… Składniki podaję w takiej ilości jak w książce, ja jednak zrobiłam z większej połowy, tj. 30 dag fileta i 30 dag ricotty, i wyszło nam na dwa dni obiadu dla 2 osób, czyli ok. 4 porcje. Zamiast ricotty można też użyć jakiegoś serka naturalnego.
50 dag fileta z kurczaka / 50 dag ricotty / 10-12 plastrów szynki parmeńskiej (dałam boczek) / 50 g parmezanu / 2 żółtka / 2 łyżki oliwy / 50 ml białego wytrawnego wina (pominęłam) / gałka muszkatołowa / listki szałwii / sól i pieprz
1. Mieso z kurczaka zmielić i połączyć z ricottą, startm paremzanem, zółtkami i przyprawami.
2. Ułożyć plastry szynki na papierze tak żeby zachodziły za siebie. Na tak ułożonych plastrach położyć uformowany podłużnie pulpet z kurczaka.
3. „Pieczeń” całkowicie owinąć plastrami szynki.
4. Powstały pulpet podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor na oliwie z dodatkiem kilku listków szałwii.
5. Usmażony pulpet przełożyć do brytfanki i piec ok. 30 min w piekanriku nagrzanym do 180 st. C. Po 10 min skropić mięso winem. Podawać z warzywami.