Dzisiaj chcę Wam zaproponować naleśniki z bryndzą i szczypiorkiem. Przepis pochodzi z najnowszej książki Magdy Gessler Kuchenne rewolucje, w której znajduje się 60 najlepszych przepisów pochodzących z 4 ostatnich sezonów programu pod tym samym tytułem. Naleśniki, skoro je proponuję, są bardzo dobre, lubię bryndzę więc dziwne, żeby mi nie posmakowały… W książce jednak wg mnie są nierówne proporcje farszu do ciasta naleśnikowego – naleśników wyszło mi 5, a ciasta zostało, chociaż zrobiłam je z połowy porcji. Tu podaję w miarę odpowiednie proporcje, zawsze można zjeść jednego czy dwa naleśniki same 🙂
ciasto: 150 ml mleka / 150 ml wody / 1 jajko / 1-1,5 szkl mąki / szczypta soli
farsz: 300 g bryndzy / 200 ml śmietany 22 % / 1 pęczek szczypiorku / gałka muszkatołowa / słodka i ostra papryka w proszku / sól i pieprz
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować, mąki dodać tyle, żeby miało odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego.Bryndzę wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Szcyzpiorek umyć i posiekać. Do masy serowaj dodać połowę szczypiorku i przyprawy, wymieszać i spróbować czy odpowiednio dobre.Naleśniki smażyć z obu stron na patelni na klarowanym maśle. Farsz rozsmarować na nalesnikach, zwinąć w rulon lub koperty, obsmażyć na złoto. Podawać posypane szczypiorkiem i papryką.
Takich jeszcze nie robiłam!! Musiały być smaczne!
Nie lubie szczypiorku więc dałam pietruche i tez były okej!:)