Dość popularna pasta z ciecierzycy. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowana na całym świecie, głównie przez wegetarian i wegan.
1 szklanka ciecierzycy / 1 łyżka pasty tahini / 1 cytryna / 2 ząbki czosnku / ok. 50 ml oliwy
1. Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić do napęcznienia na noc.
2. Rano ciecierzycę gotować przez około 2 godziny do czasu, aż będzie miękka.
3. Ciecierzycę przekłożyć do malaksera, dodać obrany czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksować na jednolitą masę.
4. Hummus podawać z chlebkami lub bułką.
Lubię do kanapek