Uwilebiam zupę pomidorową. Po rosole to królowa polskich zup. Od kiedy sama zaczęłam gotować poznałam w koncu smak pomidorówki z pomidorów a nie z przecieru. Wg mnie przecier nie zastąpi pachnącyhc pomidorów z puszki. Lubicie pomidorówkę z makaronem czy ryżem? Bo jak każdą zjem, ale wolę z makaronem 🙂
1 puszka pomidorów / 1 cebula / 1 ząbek czosnku / 1 łodyga selera naciowego / 1-2 marchewki / masło / 2-3 szklanki bulionu lub wody / sól i pieprz / natka pietruszki dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż
Cebulę i seler drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażyć na maśle ok. 3 min. Następnie dodać pomidory i bulion lub wodę i gotować ok. 20 min. Po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować, można uzupełnić płynem. Doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie można troszkę zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem, posypane natką.
Ulubiona zupa mojego męża, mógłby ją jeść na okrągło!!
Pomidorowa to zupa, która gości chyba w każdym domu i każda jest inna.
Zupa pomidorowa z bloga ma konkretny (czosnek, seler naciowy) i ciekawy smak. U mnie w domu preferowana jest pomidorowa lekko słodka, ze śmietanką 12 % z kartonika. Też z makaronem. Najczęściej gotuję ją na skrzydełku indyczym z włoszczyzną. Najlepiej z własnego przecieru, ale coraz częściej używam tego z kartoniku. Nie używam pomidorów z puszki. Mają dziwny smak.
Kocham pomidorówkę 🙂 ta z prawdziwych pomidorów jest najlepsza:)