Niedawno, bo w kwietniu, ukazała się nowa książka znanej restauratorki – Magdy Gessler pt. „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wyd. Znak. Od paru dni ją posiadam i mam przyjemość ją zrecenzować. Przy okazji dodam, że pierwszej nie miałam i nie widziałam, więc ich nie porównam… Miałam za to kiedyś w rękach inną jej książkę – „Kocham gotować”, która była duża i gruba, więc jak dostałam tą książkę zdziwiłam się jej wielkością. Książka ta bowiem jest mniejszego formatu, nie za gruba, tak mi się skojarzyła, że jest „torebkowa”, więc do damskiej torebki jak znalalazł 🙂 Co wcale nie świadczy, że jest zła… Jest poręczna, pakujemy rano do torebki i w drodze do pracy/ na urlop / na majówkę przeglądamy co by tu dobrego zjeść 🙂 Bo jest w czym wybierać…
Jak nam wiadomo, przepisy Magdy Gessler to oznaka dobrego smaku, domowego jedzenia, świeżych produktów i prostoty. A w tej książce restauratorka zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze może nie do końca całej Polski, ale na pewno właścicieli restauracji, którzy posłuchali jej rad. Książka jest bowiem kontynuacją programu telewizyjnego i drugim tomem zbioru 60 przepisów. Oprócz receptur są w niej piękne zdjęcia potraw (ugotowanych przez Mirosława Strzelczyka i Macieja Borysiaka z Fukiera), wykonane specjalnie na potrzeby książki przez Adama Sztokiniera.
We wstępie zatytułowanym Kuchnia pełna barw pani Magda wspomina swoje dzieciństwo, jak odkryła piękno i harmonię. Opisuje jak wycinała z gazet piękne fotografie, lubiała ten magiczny i kolorowy świat. Marzyła, by zmienić świat na lepsze, by go upiększać i uszczęsliwiać ludzi. Wspomina kuchnię babci i mamy, że dobre jedzenie potrafi zmienić rzeczywistość. Wraca pamiecią do tego jak się zaczęła jej przygoda z Kuchennymi rewolucjami, że choć zadania ne były nie do wykonaniania to wymagały od niej bardzo ciężkiej pracy.
Rozdziały książki:
Tarta z porem i wędzonym łososiem
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą, halibutem i śledziem
Tatar ze śledzia po węgiersku
Ryba po grecku
Proziaki z masłem czosnkowym
Grzanki ze szparagami i serem taleggio
Tatar z awokado z wędzoną makrelą
Studzienina z kurczaka
Jajka faszerowane piklingiem
Kruche babeczki z mięsem z kaczki
Spätzle z boczkiem i serem
m.in.
Solianka po góralsku
Flaki naprawdę po warszawsku z pulpetami
Zupa piwna z imbirem i serem gruyere
Zua cebulowa na karmelu i białym winie
Katroflanka
Zupa szczawiowa
Zupa serowa
Fałszywa zupa z żółwia
Zupa rybaka
Krupnik na żołądkach
Zupa krem z selera
Zupa krem z kukurydzy
Zupa cytrynowa z pulpecikami z baraniny
Zupa czosnkowa z grzankami
Sałatka z mango z orzechami nerkowca
Sałatka nicejska po staremu
Sałatka cazar nieoszukana
Sałatka z kurczaka po amerykańsku z kukurydzą
Naleśniki z bryndzą
Ratatouille
Kluski śląskie z pesto
Risotto z prawdziwkami
Placki ziemniaczane
m.in.
Piracka ryba
Gołąbki z dorsza
Pizza z piklingiem i dymką
m.in.
Faszerowana kaczka
Świeżonka
Kurczak faszerowany marynowany w piwie
Sekret podwójnego schabowego
Golonka pieczona w piwie
Cała prawda o hamburgerze
Schab Schabińskiej z Jasła
m.in.
Lody migdałowe
Mango lassi
Copa melba
Ogólnie książka mi się podoba, ten jej mniejszy rozmiar to chyba jednak plus. Ucieszyło mnie, że znalazłam w niej robione jeszcze przez moją babcię proziaki i chyba głównie tym mnie zdobyła 🙂 Jak na razie robiłam z tej książki Naleśniki z bryndzą – były bardzo dobre (tylko mało, jak mąż mówi) oraz Ratatouille – pyszne!
Dane techniczne:
Autor: Magda Gessler
Okładka: miękka
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 160
Fotografie: tak, do każdego przepisu
Dziekuję Wydawnictwu Znak za możliwość zrecenzowania książki.
Dzień dobry. Czy mogłabym otrzymać na maila zdjęcie przepisu na pstrąga pieczonego z orzechami? Chciałam kupić tę książkę, ale nigdzie już nie jest dostępna…
Wysłane.
Witam
gdzie można zakupić książkę?
Nie mam pojęcia… 🙁
Hejka, Mam ta kupiona ksiazke w Posce i nawet zrobilam skan przed wylotem, niestety niedoklanie teraz widze…:( Chcialam sprawdzic przepis na hamburgery no i mam obciete kawalek strony tak ze i nie widze propocji przyprw. Czy moglabys mi wyslac fotke przepisu na hamburgey? Bede bardzo wdzieczna!:) dzial sezon 7 odc 7 w ksiazce:)
Odnośnie przypraw to:
– 0,5 łyżeczki białej gorczycy
– 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
– 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
keczup
musztarda
majonez
sól
Czy mogłabym prosić o przesłanie skanów tej książki na maila? Niestety nigdzie nie można jej już dostać, a jeśli już jest w internecie to ma kosmiczną cenę, a bardzo chciałabym ją mieć jako przyszła żona 🙂
Czy mogłabym prosić zdjęcia tej książki, albo chociaż jej części, na maila?
Witam
Czy mogłabym prosić na maila przepis na hamburgera?