Chociaż bigos kojarzy mi się z takim zimowym daniem, ten bigos jest bez kapusty, a za to z pieczarkami, papryką, cebulą, ogórkami kiszonymi i kiełbasą. Proste, sycące danie jednogarnkowe. Takie leczo można nawet powiedzieć.
0,5 kg pieczarek / 2 cebule / 20 dag kiełbasy lub mięsa pieczonego / 1 czerwona papryka / 2-3 łyżki przecieru pomidorowego / 2-3 ogórki kiszone / liść laurowy / ziele angielskie / sól i pieprz / majeranek
Pieczarki i cebulę pokroić na kawałki, usmażyć razem. Kiełbasę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, podsmażyć. Połączyć z pieczarkami, dodać przecier pomidorowy, podlać trochę wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.
Bigos z pieczarek to idealna propozycja dla miłośników pieczarek. Świetnie smakuje i ładnie się prezentuje 🙂