Kolejna zapiekanka, którą powinnam raczej proponować na jesienno-zimowe dni, ale że mamy pogodę jesienną to i coś ciepłego i sycącego jest wskazane.
1 kg małych ziemniaków / 2 łyżki oleju / 3 ząbki czosnku / 20 dag boczku / 2,5 szklanki śmietany 36 % / 2 łyżki świeżego tymianku / 20 dag camemberta / sól
1. Ziemniaki pokroić w plastry, ugotować w osolonej wodzie 10-15 min, aż zmiękną. Odcedzić.
2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, czosnek zmiażdżyć i wrzucić na patelnię. Dodać drobno pokrojony boczek i smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Wlać śmietanę, dodać tymianek i wymieszać.
3. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia i pokryć plasterkami sera. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min aż ser nabierze złotawej barwy.
Źródło: Książka Przepisy na cały rok