Uwielbiam gołąbki z sosem pomidorowym! Najlepiej jak mama narobi to ja korzystam ile się da. Sama robiłam już dość dawno jedno podejście do nich i jakoś to zawijanie mi nie bardzo wychodziło, cienka i dziurawa kapusta się zrobiła, chyba za bardzo ją wcześniej rozgotowałam. A ten przepis jest takim kompromisem, pocieszeniem jeśli nie mam zwyklych, tradycyjnych gołąbków.
200 g ryżu / 1 głowka kapusty / 1 cebula / 3 ząbki czosnku / 500 g mięsa mielonego / 1 puszka pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego / 20 dag sera żółtego / 1 łyżeczka ziół prowansalskich / sól i pieprz
1. Ryż ugotować.
2. Kapustę ugotować (lub same obrane liście) w osolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno, podsmażyć na tłuszczu. Dodać mięso, doprawić ,smażyć kilka minut.
4. Dodać pomidory i koncentrat. Dusić, aż całość zgęstnieje. Wymieszać z ryżem.
5. Natłuszczone żaroodporne naczynie wyłożyć czterema liśćmi kapusty, wyłożyć 1/3 sosu, posypać startym żółtym serem, powrórzyć czynność dwa razy. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
6. Piec w temp. 180 st. C ok. 20-30 minut.