Moje pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem. Pleśniak w niektórych regionach czy nawet domach słynie pod nazwą Skubaniec. U mnie zawsze jednak był to pleśniak. Ciasto jest pyszne, lekko kwaskowate i kruche.
3 szklanki mąki / 1,5 szklanki cukru / 5 jajek / kostka masła lub margaryny / łyżeczka proszku do pieczenia / kisiel / 4 łodygi rabarbaru / 1 łyżka kakao
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szklanką cukru. Siekamy z margaryną i żółtkami. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na pół, i jedną połowę na jescze pół (czyli 1/2, 1/4 i 1/4). Do jednej małej części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie części doajemy do zamrażalnika, aż stwardnieje i będzie można je trzeć na tarce.
Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę. Na to wykładamy pokrojony w kawałki rabarbar, posypujemy ciemnym startym ciastem.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodajmy kisiel. Pianę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy pozostałym kawałkiem startego jasnego ciasta.
Pieczmy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 30-40 min.
U mnie się pleśniaka nie robiło. Ten wygląda wspaniale, z rabarbarem musiał być pyszny 🙂
był był 🙂
Pleśniak z rabarbarem to strzał w 10 ! 🙂