Lubię w McDonaldsie tą sałatkę. Lubię tą chrupkość i sosy. Postanowiłam więc przygotować ją w domu pewnego razu na obiad. Chyba z frytkami to podałam (chyba bo już z pół roku temu to było). Danie to najbardziej jednak smakuje jak jest ciepło, zimną i jesienią taka sałata jednak mniej smakuje, potrzebujemy rozgrzania, a na lato jest super.
pierś kurczaka / główka sałaty lodowej lub mieszankia sałat porwana na kawałeczki / 2 pomidory / ogórek / sos winegret lub tysiąca wysp
Kurczak McNuggets
1 jajko / ok.szklanka wody / 2/3 szklanki maki / 1/3 szkl pasty tempura* (ew. 2 łyżki mąki kukurydzianej) / 2 lyżeczki soli / 1 łyżeczka suszonej cebuli / ¼ łyżeczki pieprzu / szczypta czosnku granulowanego
W misce mieszamy wodę z jajkiem, do woreczka wsypujemy produkty sypkie. Piersi kurczaka kroimy na większe kawałki i wrzucamy do woreczka, żeby się dokładnie obtoczyły w panierce. Następnie zanurzany w jajku zmieszanym z wodą i znów obtaczamy w panierce. Wkładamy do lodówki na godzinę i powtarzamy proces panierowania. Smażymy we frytkownicy przez 10 minut, a następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy jeszcze przez 5-7 minut.
Na talerzu układamy sałatę porwaną na kawałki, na to układamy pomidory i ogórki pokrojone w kawałki, polewamy sosem i układamy kawałki kurczaka pokrojone na mniejsze części.
*Tempura jest daniem z kuchni japońskiej. Jest to po prostu bardzo prosta panierka, którą obtacza się ryby, owoce morza bądź warzywa.
mąka pszenna / mąka kukurydziana / lodowata woda ( jak najbardziej może być gazowana) / sól / biały pieprz / proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Mieszamy obie mąki i przyprawy. Dolewamy powoli wody i ucieramy trzepaczką na gładką masę o takiej samej konsystencji jak masa naleśnikowa. Gotowe! Teraz obtaczamy w tym rybę lub owoce morza i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, dosłownie kilka minut. Z owoców morza polecam krewetki bądź przegrzebki. Smacznego! ciężko ją dostać- bardzo prosto przygotować
Tempura* 🙂
Zgadza się 🙂 mój błąd, juz poprawiam. Dziękuje 🙂