Szybkie, a zarazem proste do przyrządzenia danie makaronowe. Lubię dania makaronowe, jest tyle kombinacji, a zawsze smakują.
20 dag makaronu penne / 2 łyżki tłuszczu / 1 cebula posiekana / 1/s suszonej papryczki chilli / 2 pomidory pokrojone w kostkę / 20 dag szynki (wędliny) / 1 opakowanie liści szpinaku / sól i pieprz
1. Makaron ugotować w posolonej wodzie na al dente. Odcedzić.
2. W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, przez 2-3 min, aż zmięknie.
3. Dodać porkuszone chili oraz pomidory pokrojone w kostkę i dusić, mieszając, przez 2 minuty. Włożyć pokrojoną w paseczki szynkę i dusić, mieszając, przez 2-3 min.
4. Włożyć szpinak i mieszać, aż listki lekko zwiotczeją i wmieszać makaron. Doprawić solą i pieprzem.
Do sosu można dodać: czosnek lub trochę śmietany czy przecieru pomidorowego.
Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cały rok„
Taki makaron zawsze smakuje 🙂