To już kolejna moja babka, ze wszystkich co robiłam chyba najprostsza. W smaku dobra, nie jest bardzo sypka, taka podobna trochę do biszkoptu. Dodam, że bez tłuszczu!
25 dag mąki / 20 dag cukru / 2 jajka / szklanka mleka / 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia / 2 łyżki kakao / łyżka tartej bułki / cukier puder do posypania
Ugotować kakao z mlekiem i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z przestudzonym kakao, a potem, mieszając, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika o temp. 160 st. C i piec ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Źródło: Książka Ciasta na rodzinne spotkania