Wpisałam właśnie w wyszukiwarkę „łazanki” i wyskoczyły mi m.in. łazanki z kiszoną kapustą. Ogromnie się zdziwiłam, ponieważ nie znam takich. Od dawien jem (a od nie tak dawna robię) łazanki ze zwykłej białej kapusty. Oczywiście do tego cebulka i kiełkaska/boczek. Bardzo lubię łazanki i nawet mąż co nie przepadał polubiał. Zachęcam!
40 dag makaronu łazanki / 50 dag białej kapusty / 5 dag tłuszczu / 1 duża cebula / 15 dag kiełbasy lub ładnego boczku
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu.
Kapustę poszatkować dość drobno, następnie obgotować w niewielkiej ilości wody, aż woda odparuje a kapusta będzie miękka. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą lub boczkiem. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem podsmażyć. Następnie wymieszać z łazankami i podawać.
Uwielbiam łazanki!! Mogłabym je jeść tak jak mój mąż zupę pomidorową czyli na okragło!
Zaspokoją największy głód:) Znikają z talerzy w mgnieniu oka 🙂
Łazanki wyszły smakowicie, uwielbiam dania z makaronem