A co powiecie na taki wynalazek? Robiłam je w tamtym roku na Sylwestra. Znakomicie sprawdzają się na takich przyjęciach jako przegryzka.
25 dag mąki / 2-3 gałązki natki pietruszki / 2 żółtka / 1 jajko / 1 kostka margaryny lub masła / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 20 dag serka topionego / przyprawa uniwersalna / 20 zielonych oliwek
1. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z zimnym masłem, mąką, żółtkami, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki lub literatki wkrawać z ciasta kółka, a w połowie z nich zrobić kieliszkiem otworki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
3. Gotowe ciastka ostudzić. Całe kółeczka posmarować serkiem topionym, po czym przykryć ciastkiem z otworkiem. Na wierzchu ułożyć oliwki.
Składniki na 20 sztuk
Czas przygotowania: 60 min + oczekiwanie
Smakowity pomysł na wytrawne ciasteczka.
Muszę wypróbować bo wyglądają super.Może ja je zrobię w tym roku na Sylwestra