Sos hoisin to tradycyjny chiński słodko-pikantny sos na bazie soi i śliwek o ciemnobrązowym kolorze. Mieszają się w nim nuty czosnku, karmelu, chili, sezamu i octu. Doskonale nadaje się jako marynata do mięs. Na zimno podawany jest jako sos do dań z grilla. Można go używać także jako sosu do kanapek oraz zamiast ketchupu. Ja zrobiłam go na potrzeby przepisu na Szynkę w sosie hoisin – zamieszczę go jeszcze dziś lub jutro.
Składniki (na około 1/2 szklanki):
4 łyżki sosu sojowego / 2 łyżki masła orzechowego / 1 łyżka miodu / 2 łyżeczki octu ryżowego / 3 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej w zależności do smaku) / 2 łyżeczki oleju sezamowego / ostry sos do smaku / pieprz do smaku
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki poza czosnkiem, ostrym sosem i pieprzem. Energicznymi ruchami łyżką mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej gęstej masy – sos będzie gęsty i taki ma też być. Dodajemy stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos i pieprz próbując co jakiś czas w celu uzyskania pożądanego stopnia ostrości.