Lekkie, smaczne danie obiadowe. Cukinia, jako że w 95% składa się z wody ma bardzo mało kalorii. Jest za to dobrym źródłem witaminy C i ma spore ilości kwasu foliowego, potasu oraz witaminy A.
4 łyżki masła / 1 drobno posiekana szalotka / 200 g ryżu na risotto / 40 ml białego wytrawnego wina / 3 szklanki gorącego wywaru z warzyw / 25 dag cukinii pokrojonej w cienkie półplasterki / 12 dag szynki pokrojonej w kostkę / 1/4 szkl parmezanu / posiekana natka pietruszki / pieprz.
1. Na duzej patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy szalotki i smażymy 3-4 min, aż zrobią się szkliste.
2. Dodajemy ryż i smażymy 2 min, aż będzie szklisty. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 min, aż wyparuje.
3. Wlewamy 1/2 szkl wywaru i gotujemy. Dodajemy cukinię, mieszamy i posypujemy pieprzem. Kontynuujemy wlewanie wywaru po 1/2 szkl, aż każda porcja płyniu zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki.
4. Mieszamy z szynką, parmezanem i natką. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 min.
Smacznego!
Źródło: Dania z ryżem