Małdrzyki krakowskie to serowe placuszki popularne w Małopolsce. Placuszki podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem, z owocowym sosem lub świeżymi owocami. Można je odgrzewać, są więc dobrym pomysłem na sycące śniadanie.
50 dag mielonego tłustego twarogu / 3 jajka / 1-1,5 szkl mąki / 2 łyżeczki cukru waniliowego / sól / olej do smażenia
Ser utrzeć z jajkami i cukrem waniliowym, wymieszać ze szczyptą soli. Do masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto, aż będzie można je rozwałkować. Przygotować płat grubości ok. 1 cm. Wykroić placuszki za pomocą szklanki, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Małdrzyki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z owocami.
Źródło: H. Malicka „Przysmaki wiejskiej kuchni„
pierwszy raz widzę taki placuszki,fajnie wyglądają, będę musiała spróbować
Jakie te placuszki były dobre, najlepsze na ciepło i można je jeść bez końca 🙂