Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą. Typowo włoska. Pyszna i sycąca. Polecam!
15 dag makaronu rurki (lub innego) / 2 cebule / 2 ząbki czosnku / 1 puszka krojonych pomidorów / 2 łyżki koncentratu pomidorowego / 30-40 dag filetów z kurczaka / 2 kulki mozzarelli / oliwa / oregano / bazylia / sól / pieprz
1. Cebule i czosnek obrać. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę, usmażyć na niej cebulę, dodać czosnek, pomidory i koncentrat. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Doprawić, dodać posiekane zioła.
2. W drugim garnku ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Filety oprószyć solą i pieprzem i zrumienić z obu stron na tłuszczu (nie rozbijać!). Następnie pokroić w plasterki.
4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron, zalać połową sosu pomidorowego, ułożyć plasterki mięsa, posmarować resztą sosu. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. (Można też makaron wymieszać z sosem, ułożyć na spodzie a na to dać plastry fileta i ser – jak ja zrobiłam. Tylko mięso wtedy będzie troszkę suche.)
Piec ok. 30 min w 200 st. C.
Zapiekana pyszna, lekka i delikatna w smaku. Polecam dla osób które nie lubią silnych i mocnych smaków 🙂