Zdrowa alternatywa dla typowych sklepowych (lub domowych) słodkości. Bo głównym ich składnikiem są suszone śliwki i orzeszki ziemne. A jak wiadomo lub nie są to zdrowe przegryzki.
Orzechy arachidowe (ziemne) zawierają zarówno kwasy nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone wśród, nich bardzo zdrowe kwasy oleinowe, które obniżają poziom cholesterolu.
Atutem orzechów jest duża zawartość białka, które w dużej mierze jest rozpuszczalne. Oprócz tego przyswajalnego białka, nasiona zawierają cukry, celulozę, saponiny, puryny oraz szereg witamin: witaminę E, H, B1, B2, kwas pantotenowy oraz duże ilości witaminy PP (niacyna)- tej witaminy spośród orzechów jest najwięcej. Minerały też oczywiście są obecne- jest to głównie potas, fosfor, magnez oraz żelazo i wapń.
Natomiast suszone śliwki dostarczają magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin A, C, E i witamin z grupy B, działają odkwaszająco.
Polecam mamom, aby robiły dzieciom, które lubią słodycze – wtedy nie dajemy alkoholu rzecz jasna 🙂
25 dag suszonych śliwek / 10 dag orzechów ziemnych / 1 łyżka rumu lub koniaku / 2-3 łyżki cukru pudru + do obtoczenia
Jeśli śliwki zawieraja pestki to należy je usunąć. Następnie razem ze śliwkami i cukrem (nie jest on konieczny, śliwki i tak są słodkie) zemleć przez maszynkę lub zmiksować (ja tak zrobiłam). Uzyskaną masę wymieszać z alkoholem, uformować kulki i obtoczyć w cukrze pudrze.
Smacznego!
Źródło: Zapomniane warzywa
Swietny pomysł!!
bardzo lubię takie słodycze!
A jakaś alternatywa do alkoholu, żeby było jadalne przez dzieci.
spokojnie bez alkoholu można je zrobić 🙂