Dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, więc „wrzucę” coś makaronowego. Mam tylko mały problem, bo nie mam nazwy dla tego dania 🙂 Więc ze względu, że jest takie kolorowe nazwę je Kolorowy talerz. Podoba Wam się ten makaron? Trottole tricolore się zwie. A tak nawiasem mówiąc to u mnie dzień makaronu jest ok 3-4 razy w tygodniu 🙂
20 dag makaronu rurki lub innego / 20 dag pieczarek / duży filet z kurczaka / 1/2 szkl gęstej śmietany / łyżka koncentratu bulionu lub kostka rosołowa drobiowa / 1/2 szkl mleka / 1/2 pora / pomidor / 1/2 łyżki mąki / 1 ząbek czosnku / natka pietruszki / sól, pieprz / olej
1. Nastawić wodę na makaron i ugotować go. W tym czasie:
2. Mięso pokroić w kostkę. Dać na patelnię razem z posiekanym porem i plasterkami pieczarek. Smażyć razem aż odparuje cały płyn.
Dodać pokruszoną kostkę, oprószyć mąką i lekko przyrumienić.
3. Wszystko zalać mlekiem i śmietaną, wymieszać.
Dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę. Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do sosu.
Podawać z makaronem.
Robiłam dziś niemal identyczne danie, nawet z takim samym makaronem :)) Wygląda bardzo smacznie, a ten makaron jest przepyszny!
O proszę 🙂 czyżby Cię skusiła promocja na makaron w Lidlu…? 🙂
Pyszności, na tygodniu włoskim w lidlu również zrobiłam zapasy kolorowego makaronu, naprawdę pyszny, ja go podałam z brokułami i sosem czosnkowym:)