Dzisiaj, z dość dużym opóźnieniem, bo książkę mam już ponad miesiąc, mam ogromną przyjemność zrecenzować książkę „Dania z ryżem” Wydawnictwa Olesiejuk. Książka jest z tej samej serii co niedawno zrecenzowane „Przekąski”. Książka, jak i poprzednia, jest zachwycająca! Są tu tak piękne zdjecia, tak ładnie jest wydana! Przepisy są opisane krok po kroku, obok oznaczenia z liczbą porcji, czasem przygotowania i poziomem trudności. Przepisy są od bardzo prostych, z tanich i łatwo dostępnych produktów po wymyślne jak lody ryżowe.
Dania z ryżu chyba każdy z nas lubi. Jako dodatek jest tani, zdrowy i lekkostrawny. U mnie na pierwszy rzut poszedł przepis „Risotto z wędzonym łososiem„, który prezentowałam niedawno na blogu. To aromatyczne i dobrze skomponowane danie bardzo nam spasowało. Potem było troszke wiosennie – Risotto z szynką i cukinią.
Książka zawiera ponad 140 przepisów zdrowych i odżywczych dań na każdą okazję; od sałatek, poprzez obiady do deserów. Przy każdym przepisie jest kolorowa fotografia, krótki opis potrawy, ilość porcji, czas wykonania a opis przygotowania jest ładnie wypunktowany.
Spis treści:
Na początku książki jest przedstawionych 12 gatunków znanych rodzajów ryżu, z któtkim wyjaśnieniem, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni.
Książka podzielona jest na kolejne rozdziały:
-
Przystawki, zupy i sałatki
(m.in. arancini, rosół z kurczaka z ryżem i cytryną, tajska zupa ryżowa, ryż congee z orzeszkami piniowymi, sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem itd.);
-
Risotta
(m.in. risotto po mediolańsku, risotto z kwaitami cukinii, risotto z pieczarkami i tymiankiem, risotto z borkówkami itd.);
-
Paelle i pilawy
(m.in. paella wegetariańska, paella z owocami morza, kreolska jambalaya, pilaw z ryżu perskiego, pikantny pilaw po indyjsku itd.);
-
Ryż gotowany, smażony i zapiekany
(m.in. sushi z łososiem, nigiri z krewetkami, smażony ryż z ananasem, kapusta faszerowana, papryka faszerowana ryżem itd.);
-
Dania z ryżu na słodko
(m.in. kremowy pudding ryżowy, marokański pudding ryżowy, zapiekany custard ryżowy, mochi z lodami, lody ryżowe itd.).
Dla osób traktujących przepisy jako dobre wskazówki i inspirację i, tak jak ja, kochających proste, pięknie wyglądające potrawy polecam również inne książki kulinarne wydawnictwa OLESIEJUK.
Dane techniczne:
Autor: Rachel Lane, Carla Bardi
Okładka:broszurowa
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 320
Fotografie: tak, do każdego przepisu