Ciupka z grochem jest to wielkopolska nazwa kapusty z grochem. Przyrządza się ją z kiszonej kapusty, łuskanego grochu i zasmażki. Pomimo, że to potrawa wielkopolska to chyba większość ją zna, przynajmniej my na podkarpaciu. U mnie mama zawsze robiła ją na Wigilię, a ja teraz jako dodatek do drugiego dania.
50 dag kiszonej kapusty / 10 dag grochu (połówek) / 1 cebula / 50 g boczku / 1 łyżka mąki / sól / pieprz.
Groch umyć, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Kapustę zalać 2 szklankami wody i ugotować. Na patelni stopić drobno pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać mąkę, zasmażyć i dodać do kapusty razem z grochem, doprawić. Wymieszać i podgrzać razem.
Źródło: Książeczka „Regionalne smakołyki”
Nareszcie kapusta z grochem 🙂 moja mama taką robiła PYCHA 🙂