Niedawno przyszła do mnie książka „Zapomniane warzywa” wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Jest tak świeżutka, że jeszcze pachnie nowością (wydana w lutym 2014!). Gdy ją zobaczyłam wiedziałam od razu, że bardzo mnie zaciekawi.
Polacy lubią warzywa. Te najpopularniejsze, takie jak chociażby ziemniaki, marchew, cebula, buraki, kapusta czy ogórki, jemy bardzo często i chętnie. A gdyby tak przypomnieć sobie o warzywach, które w przeszłości często gościły na polskich stołach, ale o nich zapomnieliśmy? Albo gdyby tak poznać popularne, pospolite wręcz rośliny, które czasem uważamy za chwasty lub po prostu kwiatki…? Z tej ksiażki dowiedziałam się i poznałam wiele nieznanych mi i śmieszych nawet z nazwy roślin.Na przykład Marek Kucmerka 🙂 zna ktoś? A w książce tej znajdziemy aż 44 opisy takich zapomnianych, nieznanych nam roślin. m.in; bób zwyczajny, brukiew, fenkuł włoski, endywia, jarmuż, kawon, melon, oberżyna, rodzynek brazylijski, soczewica jadalna, soja warzywna, skorzonera czy orzech ziemny lub nasturcja.
Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy.
Każdy rozdział to opis jednej rośliny, na który składają się: historia, wygląd, uprawa, uwarunkowania glebowe, właściwości zdrowotne i w końcu przepyszne przepisy. Ogólnie na jedną roślinę przypada ok. 8 stron, w tym jedno zdjęcie rośliny i jedno potrawy.
Śliwkowe kulki z orzechami z działu Orzech ziemny
Myślę, że książka ta powinna się znaleźć w każdej kuchni pani domu, która ceni sobie szczególnie bezmięsne posiłki i lubi warzywa. Mięsożercom dla odmiany też się przyda 🙂
Dane techniczne:
Autor: Teresa Lewkowicz-Mosiej
Okładka: twarda
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 360
Fotografie: tak
Wydawnictwo: ZYSK I S-KA