Książka Wydawnictwa Olesiejuk „Przekąski. Wyśmienite przepisy na zdrowe życie” Michela Neri to jedna z moich ulubionych pozycji książkowy (a trochę ich mam!). Książkę przeglądałabym o każdej porze dnia i nocy 🙂 Jest pięknie wydana, śliczne zdjęcia i czytelny i przejrzysty opis. Książka moim zdaniem powinna się znaleźć u każdego, kto często przygotowuje jakieś przyjęcia, czy małe domowe imprezki. Dzięki tej książce każdy będzie w stanie przygotować swoją ulubioną przekąskę niezależnie od umiejętności kulinarnych i zasobności portfela. Ja narazie przygotowałam z niej Pizzę z cebulą i gorgonzolą – pycha!
W książce jest 140 pomysłów na przekąski, od grzanek i pieczonego w domu chleba po ryby, mięso i dania wegetariańskie. Przy każdym przepisie jest kolorowa fotografia, krótki opis potrawy, ilość porcji, czas wykonania a opis przygotowania jest ładnie wypunktowany.
Spis treści:
Książka podzielona jest na kolejne rozdziały:
-
Crostini, kanapki i dipy
(m.in. Dip z buraków z tostami, Dip z cieciorki z warzywami, Taramasalata, Crostini z borowikami, Crostini z włoską kiełbasą itp.)
-
Cuda z chleba
(m.in. Chlebowe obwarzanki, Paluszki chlebowe z oregano, Chlebek z cieciorki, Ciastka ze szpinakiem, Tiropity, Minipizze z ricottą i cukinią, Pizza z cebulą, gorgonzolą i szałwią, Babeczki z cukinią i szczypiorkiem, Pikantny chleb kukurydziany itp.)
-
Ryba w wielu odsłonach
(m.in. Sałatka z krabów i awokado, Krewetki z czosnkiem, Ciasteczka krabowe z sosem z pieczonej papryki, Ciasteczka z łososia itp.)
-
Przekąski z mięsa i drobiu
(m.in. Nadziewane smażone oliwki, Wrapy z kurczakiem po jamajsku, Klasyczne hamburgery, Pasztet z szynki, Ostre kulki mięsne itp.)
-
Prosto z ogrodu
(m.in. Sorbet z pomidorów, Pieczona papryka z anchois, Łatwe knysze z ziemniaków, Warzywne ciasteczka z ciasta francuskiego, Strudel z warzywami, Cebulowe bhaj z dipem jogurtowym itp.)
-
Coś słodkiego
(m.in. Minibabeczki z margharitą, Tartletki z malinami, Cytrynowe tartletki, Ptifurki, Czekoladowe trufle, Łamańce z orzeszkami ziemnymi itp.).
Dla osób traktujących przepisy jako dobre wskazówki i inspirację i, tak jak ja, kochających proste, pięknie wyglądające potrawy polecam również inne książki kulinarne wydawnictwa OLESIEJUK.
Dane techniczne:
Autor: Michela Neri
Okładka:broszurowa
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 320
Fotografie: tak, do każdego przepisu
Pomysly wygladaja apetycznie tlyko co z czasem na ich robienie 🙁 moje najambitniejsze przekaski to kabanosy maestro 😛