To moje pierwsze „prawdziwe” risotto. Wykorzystałam do tego zapas dyni, jaki nabyłam zachwycona jej wyglądem.
0,5 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę 1×1 cm / 2 łyżki oliwy / 3 szklanki bulionu drobiowego / 1-2 pory (białe i jasnozielone części) / 1 szklanka ryżu arborio / 1/4 szklanki wytrawnego białego wina / 1/4 szklanki śmietany 30 % / 1/4 szklanki startego parmezanu / 1 łyżka posiekanej szałwii / sól, pieprz
1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Dynię ułożyć na blasze, skropić łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać i rozłożyć w jednej warstwie. Piec ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliła.
2. Zagotować bulion w rondelku, zmniejszyć ogień.
3. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w krążki pory, dusić 10 minut, ale nie rumienić. Wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać wino, aż ryż wszystko wchłonie (ok. 2 min). Teraz wlać chochelkę gorącego bulionu, gotować, mieszając, aż ryż „wypije” bulion. Wlewać tak bulion, aż się skończy a ryż będzie miękki. Podczas gotowania potrawę należy często mieszać, bo ryż łatwo się przypala.
4. Dodać upieczoną dynię, śmietanę, parmezan i szałwię, przyprawić do smaku i od razu podawać.
Risotto z dynią brzmi pysznie, od jutra w lidlu tydzień włoski, na pewno kupię ryż do risotto i również zrobię:)