Nazwa jesienna, bo jarzynki typowo jesienne, ale dostępne są cały rok. Kapusta pekińska jak widać nadaje się nie tylko do surówek, ale także do gotowania.
pierś z kurczaka (ok. 20 dag) / żółta i zielona papryka / pół kapusty pekińskiej / kilka pieczarek / szklanka bulionu lub wody / cebula / 2 ząbki czosnku / łyżka koncentratu pomidorowego / płaska łyżka mąki / pieprz, sól
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki grzyby, chwilę smażyć mieszając, dodać mięso, koncentrat i bulion. Doprawić. Dusić 10 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę. Dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Podawać jako samodzielne danie lub z ryżem.
Czas: 30 min