Kuchnia polska cieszy się u nas nadal ogromną popularnością, nawet wśród młodych. Nie zdominowała nas tak bardzo kuchnia zagraniczna. Wiadomo, coś tam z każdej kuchni lubimy, czy to pizzę, spaghetti czy hamburgery. Ale uwielbiamy nasze pierogi, bigosy, kotlety schabowe, żurek, rosół, kopytka czy grochówkę.
Wszystko co tak lubimy i co gotujemy, nie tylko na niedzielne obiadki, znajdziemy w książce Tradycyjne polskie specjały Wydawnictwa Prószyński Media.
Książka ma bardzo przyzwoitą cenę, a przepisów jest w niej aż 165. Ja na razie zdążyłam przetestować dopiero jeden przepis, a mianowicie Pieczeń koperkową, którą najpierw podałam na ciepło na obiad, a przez kolejne dni posłużyła nam na kanapki. Polecam!
Książka podzielona jest na kolejne rozdziały:
– Zupy
(m.in. Barszcz czerwony, Grochowa, Kapuśniak, Krupnik, Ogórkowa, Pomidorowa, Rosół, Żur kielecki itp.),
– Gołąbki i kotlety
(m.in. Bitki dominikańskie, Gołąbki bez zawijania, Gołąbki tradycyjne, Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi, Kotlety mielone z sosem pieczarkowym itp.),
– Pasztety i pieczenie
(m.in. Pasztet cielęcy, Pasztet domowy, Pasztet z cukinii i sera, Pieczeń koperkowa – przepis, Schab pieczony z owocami itp.),
– Ryby
(m.in. Karp w galarecie, Kotlety z morskiej ryby, Sałatka śledziowa, Śledź w śmietanie, Pstrąg po polsku itp.),
– Kluski
(m.in. Kartacze z pieczarkami, Kluski śląskie, Knedle ze śliwkami, Kopytka z gulaszem, Leniwe itp.),
– Różne
(m.in. Galaretka z kurczaka, Kaczka pieczona, Ryż z jabłkami, Smalec z cebulą i jabłkiem itp.),
– Słodkości
(m.in. Babka mazowiecka, Drożdżowe ciasto babuni, Faworki, Pączki, Szarlotka królewska, Makowiec drożdżowy, Mazurki itp.).
Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem i podaną liczbą porcji.
Podsumowując: książka ta jest nie tylko książką skierowaną do doświadczonych w kuchni, będzie świetnym przewodnikiem dla tych zupełnie początkujących. Znajdziemy tu przepisy skomplikowane i całkiem proste, wyrafinowane i zupełnie klasyczne. Wszystkie popularne w polskich domach i na polskim stole. Na pewno przyda się początkującej pani domu, która stawia pierwsze kroki w kuchni i chce podstawowe dania kuchni polskiej znać.
Dane techniczne:
Autor:
Okładka: broszurowa
Ilość stron: 176
Fotografie: tak, do każdego przepisu