To risotto posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem, który doskonale komponuje się z łososiem. Kto lubi, może skropić sokiem z cytryny.
Składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka (100 g) ryżu (najlepiej arborio na risotto) / 0,5 szklanki gęstej śmietany / 125 g wędzonego łososia (użyłam brzuszka łososia) / 50 ml białego wytrawnego wina / 2 posiekane młode cebulki ze szczypiorkiem / 3 szklanki wrzącego wywaru z warzyw / natka pietruszki / 3 łyżki oliwy.
1. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy kawałki łososia i smażymy rzez minutę. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy pzostałe 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekany szczypior i smażymy 2-3 minuty do miękkości.
3. Dodajemy ryż i podsmażamy kilka minut, aż stanie się szkisty. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż wyparuje.
4. Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, po 1/2 szklanki na raz. Gotujemy i mieszamy 15-18 min, aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki. Dodajemy łososia ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Posypujemy pieprzem.
6. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 min. Podajemy gorące posypane natką.
Przepis pochodzi z ksiażki wyd. Olesiejuk pt. „Dania z ryżem“. Dodam, że książka jak dla mnie jest rewelacyjna!
bardzo fajny przepis, uwielbiam łososia, w mojej lodówce nigdy go nie brakuje, teraz też mam praliny wędzonego łososia na gorąco ze suempolu, myślisz że mogę to dodać ??
Będą, będą:) też robiłam z czegoś podobnego.
Risotto kojarzy się nam z włoską kuchnią i wieloma inspiracjami.
Nie każda gospodyni umie je ugotować.
Potrzebny tu jest odpowiedni ryż i cierpliwość w przyrządzaniu potrawy.
Risotto z łososiem z bloga jest barrrrdzo smaczne, choć może nie wygląda rewelacyjnie
Ale – jak mawiała moja Babcia: „Nie wierz gębie, połóż na zębie.”