Takie oto słodkie śniadanie przygotowałam pewnej niedzieli… Bo to chyba jedyna u mnie okazja, żeby je zjeść (na obiad przecież odpadają :(). Ale wcale to nie oznacza, że Wy nie możecie ich spałaszować o innej porze dnia 😉 Polecam!
Naleśniki: 1 1/4 szklanki mąki / 1 szklanka mleka / 3 łyżki soku pomarańczowego / 1 duże jajko / 2 łyżki roztopionego masła + do smażenia / 2 pomarańcze
pomarańczowe masło: 4 łyżki masła / starta skórka i sok z pomarańczy / 1 łyżka cukru.
1. Włożyć wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (oprócz pomarańczy) do miski i zmiksować na gładkie ciasto.
2. Rozgrzać dobrze patelnię, lekko posmarować ją masłem i smażyć kolejno naleśniki.
3. Aby oprzygotować pomarańczowe masło, rozpuścić masło w małym rondlu, dodać skórkę pomarańczową, sok oraz cukier i mieszać, aż się rozpuści. Gotować na bardzo małym ogniu, mieszając, przez 30 sek i zdjąć z ognia.
4. Podawać naleśniki złożone na ćwiartki, z cząstkami pomarańczy i polane pomarańczowym masłem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cały rok” wyd. Olesiejuk.