Bardzo proste w wykonaniu i szybkie w porównaniu do tradycyjnych pączków. Można je zrobić zarówno na zwykłym białym serze jak i homogenizowanym. Pączki serowe robiło się u mnie w domu jeszcze jak byłam młodsza. Kojarzę chyba nawet, że robiłam pączki ziemniaczane – jak tylko zdobędę na nie przepis nie zawacham się spróbować 🙂
25-30 dag sera białego lub homogenizowanego / 1,5 szklanki mąki / 3 jajka / 2 łyżki cukru / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / olej do smażenia
do posypania: drobny cukier wymieszany z cynamonem
Ser utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej (maczając łyżkę co jakiś czas w szklance z wodą, by ciasto się nie kleiło). Smażyć na złoty kolor i odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowej posypce.