Koperkowa pieczeń z mięsa mielonego to fajna sprawa. Może nam posłużyć jako danie obiadowe np. z ziemniaczkami i surówką, a może też jako wędlina na kanapki. U mnie najpierw była daniem obiadowym przez dwa dni a potem poszła na kanapki 🙂 Dodam, że robiłam z mięsa drobiowego.
1 kg mięsa mielonego / 1 szklanka bułki tartej / szklanka bulionu warzywnego / 4 jajka / 2 łyżki mąki / gałązka posiekanego koperku / sól / pieprz / tłuszcz
Bułkę wsypać do miski, zalać zimnym bulionem, odstawić na kilka minut. Do bułki dodać mięso, jajka, mąkę, koperek, wymieszać, doprawić i dokładnie wyrobić.
Podłużną formę natłuścić, oprószyć bułką tartą, przełożyć mięso, wyrównać, lekko wierzch posmarować olejem, wygładzić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec 30 min , po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 30 min.
Przepis pochodzi z książki Biblioteczka Poradnika Domowego „Tradycyjne Specjały” wyd. Prószyński i S-ka.