Jest to typowo mięsno-rybne danie. Dzięki wędzonemu boczkowi ryba nabiera fajnego smaku. Podczas pieczenia boczek staje się chrupiący, a ryba pozostaje miękka, ponieważ wędlina chroni ją przed silnym działaniem wysokiej temperatury. Zamiast rozmarynu można użyć tymianku czy bazylii.
2 porcje fileta z dorsza / 4 plasterki wędzonego boczku / 3 gałązki rozmarynu / 1 cytryna / sól / pieprz.
Z jednej gałązki rozmarynu zerwać listki i drobno posiekać. Obtoczyć w nich rybę, posilić i popieprzyć. Filety owinąć plasterkami boczku (po 2 na kawałek ryby). Natłuścić blachę do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dorsza. Na obu porcjach ryby położyć gałązkę rozmarynu. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 min, aż boczek będzie złocisty.
Podawać z cząstką cytryny.
Źródło: Jamie Oliver „Każdy może gotować“