Dość popularna zupa na lekkim wywarze z kaszą manną i jarzynami. Szczególnie polecana osobom na diecie lekkostrawnej. Przygotowanie jej zajmie nam niecałe pół godziny.
2 marchewki / 1 pietruszka / 1 l wody lub wywaru / 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę / ziele angielskie / listek laurowy / 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej / 2 łyżeczki koperku / 0,5 szkl zimnej wody
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą lub wywarem, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Kaszę mannę rozmieszać w 0,5 szkl wody. Wlać do zupy, dodać koperek i gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
1. Marchew i pietruszkę w kawałkach włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić – czas 6 sekund/obr. poz. 5.
2. Dolać 1 l wody lub wywaru ziele angielskie, ziemniaki, liść laurowy. Gotować – czas 15 min/temp. 100 C/obr. poz. 1.
3. Dodać koperek i gotować – czas 10 min/temp. 100 C/obr. poz. 1.
4. Kaszę mannę rozmieszać w 0,5 szkl wody. Wlać ją na 3 min przed końcem gotowania przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
Źródło: Książka „Nowoczesne gotowanie. Thermomix“.