Prosty sposób na szybki i w miarę tani obiad. Składników dużo nie trzeba w wychodzi coś pysznego. Szczególnie spasuje osobom lubiącym ciągnący się ser (a kto nie lubi? :)). Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cały rok” wyd. Olesiejuk . Dodatkowo dodałam salami, bo akurat miałam, a mąż chciał troszkę „mięsa“ i zrobiłam z połowy porcji.
Liczba porcji: 4 Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 30 min
50 dag makaronu penne / 1 szkl. pokrojonego w kostkę sera gouda / 2/3 szkl. startego parmezanu
sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów / 2 łyżki masła / 2 łyżki oliwy / 2 szalotki drobno posiekane / 2 ząbki czosnku / 1 łodyga selera naciowego / 2 łyżki przecieru pomidorowego / cukier trzcinowy / 1 łyżeczka oregano / 1/2 szkl wody / sól i pieprz
1. Rozpuścić masło z oliwą w głębokiej patelni lub rondlu, włożyć szalotki, posiekany seler i czosnek. Smażyć na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez 5 min, aż warzywa zmiękną. Wmieszać pomidory, przecier, cukier, oregano i wodę. Doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować, mieszając co jakiś czas, przez 15-20 min, aż sos zgęstnieje.
2. W tym czasie zagotować duży garnek lekko osolonej wody. Włożyć makaron i gotować wg instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzić.
3. Do sosu pomidorowego dodać makaron i oba sery i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu , aż sery się rozpuszczą. Przełożyć na talerz i podawać od razu.
Super szybkie danie i ten ciągnący ser… 🙂 Pominęłam seler, bo niezbyt lubię, ale i tak było bardzo smaczne.