Mało było u mnie dań z ryb, więc na ostatni weekend kupiłam 3 filety i każdy zrobiłam inaczej. Ostatnio proponowałam dorsza w panierce z curry, a dzisiaj proponuję pstrąga z patelni ze ze szpinakiem.
2 filety z pstrąga / 2 garście szpinaku / 1 cytryna / sól / pieprz / tłuszcz do smażenia.
Pstrąga natrzeć odrobinę oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, ułożyć na niej kawałki pstrąga skórką w dół i smażyć 3 min. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i smażyć już tylko pół minuty. Przełożyć rybę na talerz. Na patelnię wrzucić kawałek masła i liście szpinaku, wsypać trochę soli i pieprzu i smażyć około minuty. Kiedy szpinak zwiotczeje zdjąć z ognia. Podawać pstrąga ze szpinakiem i kawałkiem cytryny. Pycha!
Źródło: Jamie Oliver „Każdy może gotować„