Przesmaczna zapiekanka. Wymiksowana we wszystkie strony 🙂 (czt. wszystkiego po trochu :)). Z podanych porcji wyszło mi obiadu na 3 dni dla dwóch osób. W dwóch naczyniach musiałam zapiekać bo tyle wyszło. Więc spokojnie 6 porcji można liczyć…
1 szklanka ryżu / 60 dag filetów z kurczaka / 30 – 40 dag sera żółtego / 1 czerwona papryka / 1 mała cukinia / 2 czerwone cebule / 1 puszka kukurydzy / 6 łyżek majonezu / 6 łyżek ketchupu / 1 łyżka oleju / 2 łyżki przyprawy gyros / sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Filety umyć, osuszyć, pokroić w paski, obtoczyć w przyprawie gyros i obsmażyć na oleju. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (u mnie wyszło na dwa naczynia) ułożyć warstwę ryżu, posmarować połową majonezu i ketchupu, przykryć 1/3 startego sera. Umieścić mięso, posypać 1/2 sera. Na wierzchu ułożyć cebulę, paprykę, osączoną kukurydzę i cukinię. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, posmarować resztą majonezu i ketchupu i posypać pozostałym serem. Piec ok. 30 min w temp. 180 st. C.
Przepis pochodzi z książki „Zapiekanki na 101 sposobów„.
Podoba mi się pomysł z wykorzystaniem cukinii 🙂
Wyobrażam sobie ten przyjemny smak ciepłej zapiekanki uwielbiam zapiekanki
czy dajesz gotowa przyprawę czy sama komponujesz
kupną dawałam
tak są dobre czasem sama coś coś przygotuję
Tak sobie mysle ze podsmażone pieczarki chyba tez by do tego pasowały ?
pewnie
Szybki i smacznie polecam