Dressing to jeden z najważniejszych składników sałatek. To dzięki niemu bardziej nam smakują warzywa podane w postaci sałatki. A dzięki obecności w dressingu tłuszczów i kwasów organizm przyswoi dużo więcej składników odżywczych z sałat. Sposób przygotowania sosów do sałatek odgapiłam od Jamiego Oliviera. Składniki sie dokładnie mieszają. Podany tutaj sos stosuję do sałatki greckiej, czy po prostu do zielonej/lodowej sałaty z pomidorkiem.
1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon) / 2 łyżki octu winnego / 6 łyżek oliwy z oliwek (daję olej lniany) / 1/4 ząbka czosnku / sól / pieprz
Czosnek obrać i drobno posiekać. Do słoiczka przełożyć wszystkie składniki , zamknąć i mocno nim potrząsnąć. Gotowe!

More from my site
Categories: Kuchnia francuska, Sałatki, Sosy, Sosy zimne
Zrobiłam pyszny dressing!pozdr
Cieszę się 🙂 dziękuje za komentarz 🙂