Ciast z jabłkami znamy całą masę, zachęcam do testowania różnych wariantów.
ciasto: 1,5 szkl mąki / 12,5 dag masła / 0,5 szkl cukru
Masa: 3 jajka / 0,5 szkl cukru / 20 dag śmietanki 30% / łyżka mąki
polewa waniliowa: 1/2 kostki masła / 3/4 szkl cukru / 3/4 szkl śmietanki 30% / cukier waniliowy
dodatkowo: 3-4 jabłka
1. Ciasto: masło siekamy z mąką. Dodajemy jajko i cukier, zagniatamy. Rozwałkowujemy i wykładamy natłuszczoną formę do blachy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki. Wykładamy na ciasto.
3. Robimy masę: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietankę. Miksujemy minutę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy 40 min w 180 st. C.
4. Składniki polewy gotujemy do zgęstnienia. Przed podaniem polewamy sosem tartę. Podajemy z lodami.