Propozycja śniadaniowa na popularne puszyste amerykańskie naleśniki. Podaję je z sokiem malinowym, dżemem lub syropem klonowym. W każdej wersji są super.
3 jajka / 120 g mąki / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 140 ml mleka (dałam sojowe) / szczypta soli / cukier puder lub dżem lub sok malinowy lub syrop klonowy
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i zmiksować składniki na gładkie ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać masę. Rozgrzać teflonową patelnię (tez tłuszczu) i wlewać małe porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Układać jeden na drugim, posypać cukrem pudrem lub polać sokiem/syropem.
Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza 🙂
Usmażyłam placuszki, były leciutkie i smaczne 🙂
Jakie one są puszyste!