Pierniki brukowce to pierniczki na karmelu, który decyduje o ich barwie i aromacie. Jest to niedrogi korzenny wypiek. Miałam ochotę na pierniczki, ale nie chciało mi się wałkować i wykrawać, a potem ozdabiać tych tradycyjnych, popularnych. Wybrałam więc te – ciasto urywa się i w rękach kręci owale. Szybko upieczone i udekorowane kawowym lukrem. Po prostu pychota! Bardzo podobne do Katarzynek. Pierniczki nie są bardzo miękkie, dlatego po upieczeniu wkłada się je do pojemnika z obranymi kawałkami orzechów, aby nabrały od nich wilgoci i zmiękły. Mi moje od razu podeszły i część zjadłam 🙂
Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:
500 g mąki pszennej / 200 g cukru / 100 g miodu / 1 jajko / 50 g masła (w temperaturze pokojowej) / 1 łyżeczka sody oczyszczonej / 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.
Kawowy lukier:
1 szklanka cukru pudru / 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej / 2 – 3 łyżki wrzącej wody
Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
