Zapiekanka godna polecenia, niestety nie za bardzo godna pokazania 🙁 Nie lubię robić zdjęć zapiekankom! Z wierzchu przecież (prawie) każda taka sama, a w przekroju to nie za estetycznie wychodzi… Zapraszam więc na smaczną, nieestetyczną zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem.
45 dag ziemniaków / 15 dag pieczarek / 15 dag fileta z kurczaka / 15 dag świeżego szpinaku / 5 plastrów boczku / 15 dag startego sera żółtego / 1 cebula / 200 ml śmietany 22 % / sól / pieprz
Pieczarki pokroić w ćwiartki, mięso i boczek w niewielką kostkę, a ziemniaki i cebulę w cienkie plastry. Szpinak opłukać, osuszyć, i delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem i wsypać do żaroodpornego naczynia. Całość polać śmietaną. Wierzch posypać serem żółtym.
Naczynie przykryć (można użyć folii aluminiowej) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C na ok. 40 min. Ok. 5-10 min przed końcem zdjąć folię/pokrywkę, aby ser się przyrumienił.
A moim zdaniem wyglada bardzo apetycznie:)
Dziękuję 🙂
Aż się człowiek głodny robi 😉