Fajne lekkie wegetariańskie kotleciki. Dynia i kasza. Zamiast kaszy jaglanej można dać kuskus (przygotowany wg instrukcji na opakaowaniu).
1 szklanka kaszy jaglanej / 1/4 dużej dyni lub pół małej / 2 jajka / 1 łyżka mąki ziemniaczanej / 1/2 szkl bułki tartej / ząbek czosnku / cebula / nać pietruszki i koperek / sól, pieprz / olej do smażenia
Kaszę gotujemy na malutkim ogniu w 1,5 szkl wody. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ją z ugotowaną kaszą, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, cebulę i czosnek. Dodajemy posiekaną zieleninę i doprawiamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, spłaszczamy formując kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza 🙂
wyglądają smakowicie 😉
I takie są 🙂
wpraszam się na taki obiad!