Ekspresowo szybkie danie, bardzo proste w przygotowaniu. Bardzo lubię cukinię, zwłaszcza krótko przysmażoną, nie rozgotowaną, taką jeszcze chrupiącą. A w tej wersji całość się super komponuje.
0,5 kg cukinii / 100-150 g ricotty lub innego kremowego serka (ja miałam kanapkowy naturalny) / 200 g makaronu penne lub innego / 50 g parmezanu / ząbek czosnku / trochę bazylii / 1 łyżeczka soli / oliwa
Cukinię pokroić w plastry, a następnie każdy na pół lub na ćwiartki (w zależności od grubości cukinii) i usmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cukinia będzie al dente (półtwarda), dodać ser, posiekaną bazylię, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Ugotowany makaron (też al dente) dodać do cukinii i całość delikatnie wymieszać i doprawić. Przed podaniem posypać parmezanem.
Smacznego!
Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza Dziękuję! 🙂
Robię podobnie i smakuje wybornie ,też uwielbiam cukinię,pozdrawiam.
mój ulubiony <3
Pycha!