Zwykłe, najprostsze ciasteczka kruche z cukrem. Idealne do kawy i herbaty. Dla małych i dużych.
25 dag schłodzonego masła lub margaryny / 45 dag mąki / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 15 dag cukru / 1 jajko
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 12-14 min w temp. 180 st. C.
Ciastka można przed pieczeniem posypać cukrem lub po upieczeniu udekorować lukrem. Można też w nich zrobić dziurkę i np. powiesić na choince. Do ciasta można dodać cynamon lub inne ulubione przyprawy.
Będzie mi niezmiernie miło jeśli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza
More from my site
Categories: Ciastka, babeczki i muffinki
mmmm, mniam! porywam do przedpołudniowej kawy 🙂
Zrobiłam wczoraj, dziś już nie ma. PYCHA