Jedno ze zdrowszych ciast, o ile takie istnieją .. Dla mnie jest, bo nie zawiera tłuszczu. Wiadomo – jest mąka i cukier, no ale powiedzmy, że jest to „mniejsze zło” 🙂 tak, tak, tak uważam, przecież nie jemy tego codziennie.
2 jajka / 200 g cukru / szczypta soli / 60 ml musu jabłkowego lub startego jabłka / 150 g mąki pszennej / 45 g gorzkiego kakao / 1,5 łyżeczki sody / 1/2 łyżeczki cynamonu / 300-320 g cukinii, startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej z nadmiaru wody / szklanka groszków czekoladowych lub połamana czekolada gorzka / ew. można dodać orzechy włoskie
Jajka roztrzepać. Dodać cukier, ekstrakt, sól i sos jabłkowy, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę i cynamon. Do suchych składników dodać mokre i cukinię, wymieszać. Dorzucić czekoladę, jeszcze raz wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki o boku 20 cm. Piec w 175 st. C przez ok. 30-40 min.
Musiało być pyszne!
Oj było! 🙂